Grote bierbrouwers zien hun markten in westerse landen stagneren. Maar er is hoop: wellicht kan bier als gezond worden aangeprezen in vergrijzende landen.
De trend is overal zichtbaar bij grote brouwers zoals Heineken en concurrenten Anheuser-Busch (Budweiser) en SAB Miller: in rijkere, westerse landen stagneert de bierconsumptie.
Adviesbureau McKinsey berekende dat de bierconsumptie in de Verenigde Staten tussen 2007 en 2014 per saldo niet is gegroeid, en in grote markten als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is sprake van een daling van 10 procent over deze periode.
Maar er is hoop. Misschien kunnen grote brouwers – afgezien van meedoen aan de populaire deelmarkt voor speciaalbieren – hun hart ophalen bij een woensdag gepubliceerde studie. Die gaat over de relatie tussen alcoholgebruik en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.
Bier voor de hersenen
Finse onderzoekers bestudeerden data van 125 overleden mannen tussen de 35 en 70 die toestemming hadden gegeven voor medisch onderzoek na hun dood. Hersengegevens werden gecombineerd met informatie van nabestaanden over alcoholgebruik van de overledenen.
De opmerkelijke conclusie is dat er een verband lijkt te zijn tussen bierconsumptie en bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. Daarbij gaat het erom dat biergebruik lijkt te beschermen tegen de neerslag van het zogenoemde amyloid-beta eiwit tussen de hersencellen. Dit eiwit wordt door veel onderzoekers gezien als een veroorzaker van Alzheimer.
Wijn en sterke drank
De onderzoekers constateerden daarentegen geen verband tussen bescherming tegen de ophoping van het amyloid-beta eiwit en de consumptie van wijn of sterke drank. Ook de mate van alcoholconsumptie was niet gecorreleerd met de concentratie van het eiwit.
Sowieso blijven de argumenten tegen de schadelijke effecten van overmatig alcoholgebruik overeind, stellen de onderzoekers. Ook is meer onderzoek nodig naar andere factoren die de ophoping van het amyloid-beta eiwit stimuleren dan wel remmen.
De conclusies zijn dus nog niet heel hard, maar vooralsnog niet ongunstig voor bierbrouwers.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl